• Vertrouwenspersonen

    Binnen onze vereniging zijn vertrouwenspersonen actief. Deze personen zijn er omdat de vereniging voor iedereen veilig, vertrouwd en plezierig moet zijn.

  • Waarom?

    Het is belangrijk dat leden van Spirit rekening houden met de grenzen van anderen. Iedereen mag aangeven waar zijn of haar persoonlijke grens ligt, zonder dat daar flauw of raar over gedaan wordt. De vereniging moet immers voor iedereen veilig, vertrouwd en plezierig zijn. Sporters die last hebben van (seksuele) intimidatie, pestgedrag of geweld, kunnen dat het beste uitspreken. Het liefste tegen degene die het doet, maar als dat niet helpt of de sporter durft dit niet, dan kan hij of zij het beter vertellen aan iemand anders. Bijvoorbeeld aan de vertrouwenspersoon binnen Spirit die we hieronder aan je voorstellen.

  • Hoe werkt het

    Nadat je contact opneemt met de vertrouwenspersoon volgt binnen vijf werkdagen een reactie en uitnodiging voor een vertrouwelijk gesprek. Hierin kun je aangeven wat je kwijt wilt en spreek je af of er een vervolg komt en wat de vervolgstappen zijn. De vertrouwenspersonen leggen de zaak anoniem neer bij het verantwoordelijk bestuurslid (Fenna). Zij bespreken de zaak en komen tot een voorstel met plan van aanpak waarbij jouw wil leidend is. De rest van het bestuur wordt dan nog niet geïnformeerd. Eventueel besluiten we in overleg met jou om de zaak niet binnen Spirit op te pakken maar om bijvoorbeeld artsen en psychologen van het NOC*NSF in te schakelen. Er is een uitgebreid protocol beschikbaar over hoe er wordt gemeld en gerapporteerd.

  • Onze vertrouwenspersonen

    Als er onverhoopt iets gebeurt op de vereniging waardoor je niet lekker kunt sporten of wanneer je je niet veilig voelt, neem gerust contact op.
    Wij als vertrouwenspersonen zijn er voor jou en willen jou graag verder helpen.
     
    Henk Zevering

    “Mijn naam is Henk Zevering. Twee van onze kinderen zijn enthousiaste korfballers en daarom ben ik regelmatig te vinden op het korfbalveld. In het dagelijkse leven ben ik Salaris- & HR-adviseur en voer veel (vertrouwelijke) gesprekken met werkgevers en werknemers over allerlei onderwerpen.”

    Margreet Lakerveld
    “Mijn naam is Margreet Lakerveld. Nog nooit gekorfbald, maar al jarenlang actief bij de vereniging. Als ouder, als lid van de jeugdcommissie en nog wat andere zaken. Ik werk als docent in Nijkerk op het Praktijkonderwijs. In mijn vak voer ik geregeld gesprekken met leerlingen/ouders. Hierbij wordt van mij verwacht dat ik alles in vertrouwen aanhoor.”

  • Gedragsregels

    Om vervelende situaties te voorkomen is het belangrijk je aan de onderstaande gedragsregels te houden.

    • Zorg voor een veilige omgeving waarin iedereen zich veilig voelt;
    • Ga met respect met elkaar om, dat wil zeggen: laat de ander in zijn/haar waardigheid en dring niet verder door in het privéleven van de ander dan strikt noodzakelijk;
    • Onthoud je van elke vorm van misbruik, intimidatie of verbale uitingen die door de ander als ongewenst kan worden ervaren.
    • Wees alert op de mogelijkheid van ongewenste intimiteiten;
    • Voorkom verdenkingen: vermijd zoveel mogelijk fysiek contact als je niet zeker weet dat dit gewenst is in het algemeen en vermijd dit hoe dan ook met minderjarigen;
    • Voorkom misverstanden en geruchten: voer 1-op-1 besprekingen in een ruimte die voor iedereen toegankelijk en zichtbaar is, er is altijd wel ergens een rustige hoek in (bijvoorbeeld) de kantine. Laat iemand weten dat je zo’n gesprek voert.
    • Voorkom wantrouwen: maak afspraken met minderjarige jeugdleden zoveel mogelijk op de vereniging en daarbuiten alleen in overleg met de ouders/verzorgers.